Merhaba. Bu yazımda Flutter uygulamamızda Local Notification kullanımına değineceğim.
Öncelikle, uygulamalarımızdaki bildirim özelliği bizler için epey önemlidir. Kullanıcıya uygulamayı hatırlatmayı, hala orada olduğumuzu belli etmek, kullanıcıyı uygulamaya çekmek için önemlidir.
Flutter’da bildirim türleri genellikle iki ana kategoride değerlendirilir. Local Notification ve Push Notification.
Push Notifications, bir sunucu tarafından uygulamaya gönderilen bildirimlerdir. Firebase Cloud Messaging, OneSignal gibi servislerle entegrasyon sağlanarak kullanılabilir.
Local Notification, uygulama içerisinden oluşturulan bildirimlerdir. Bu yazıda bu bildirim türüne değineceğiz.
Yerel bildirim özelliğini birçok paket ile kullanabilmekteyiz. Bu yazıda flutter_local_notification paketini kullanacağım.
Uygulamamızda bildirim izinlerinin açık olduğunu varsayıyorum. İzin işlemleri ile alakalı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Android cihazlarımız için AndroidManifest.xml dosyamızda activity içerisine
android:showWhenLocked=”true”
android:turnScreenOn=”true”
satırlarını ekliyoruz.
Uygulamamda ekranda sadece Send Notification butonu bulunuyor. Daha sonrasında local_notifications.dart diye bir dosya açıyorum. İçerisine bildirimlerimi aktif edeceğimiz ve göstereceğimiz kodları yazacağız.
Oluşturmuş olduğumuz Class içerisinde öncelikle FlutterLocalNotificationsPlugin objesinden flutterLocalNotificationsPlugin adında bir nesne oluşturuyoruz. Bildirimlerimizi yönetmek için gerekli.
startup fonksiyonumuzu yazıyoruz. App açılırken bu fonksiyonu da çağıracağız. AndroidInitializationSettings içerisindeki ifade uygulamanın ikonunu temsil ediyor. Bildirimlerde kullanılacak ikonu belirtiyoruz. DarwinInitializationSettings iOS için bildirim ayarını belirtiyor. Özel bir iOS başlatma ayarı yapma ihtiyacımız olmayan durumlarda kullanılabilir. Eğer ki özel başlatma ayarları yapmak istersek içeriğinde bulunan parametreler ile bunlar sağlanabilir.
İlk başta oluşturmuş olduğumuz flutterLocalNotificationsPlugin objemizi .initialize diyerek başlatılır. içerisinde bulunan onDidReceiveNotificationResponse ise bildirim alındığında çağıralacak olan bir geri arama fonksiyonudur.
Şimdi bildirimi göstermek için gereken kodu yazalım.
Burada tanımlamış olduğumuz showNotification fonksiyonumuzu ekranımızda bulunan buton tarafından çağırılacak olan fonksiyon. Bu fonksiyon bildirim gösterilmesini sağlayacak.
Oluşturmuş olduğumuz androidNotificationDetails nesnesi Android için bildirim görünümü ve davranışını belirtir. Buradaki;
‘your channel id’: Oluşturmuş olduğumuz bildirimin kimliğidir. Bu kimlik her bir bildirim için farklı bir Id değerine sahip olmalıdır.
‘your channel name’: Kullanıcıya gösterilecek olan bildirim kanalının adıdır. Kullanıcı bu kanal adını görüntüleyebilir.
channelDescription: Bildirim kanalının açıklamasıdır.
importance: Bildirim kanalının önemidir. Importance.max ile en yüksek önceliği belirtir.
priority: Bildirim önceliğidir. Priority.high ile en yüksek önceliği belirtir.
ticker: Bildirim gelmeden önce status bar’da görülen metin. Bu, kullanıcıya hızlı bir önizleme sağlar.
Bu değerleri istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. channel name değeriniz adınız soyadınız da olabilir. Özelleştirme konusunda özgürsünüz.
Son aşama olarak ilk başta oluşturmuş olduğumuz flutterLocalNotificationsPlugin nesnesini .show diyerek kullanıcıya gösterebiliriz.

Local notification oluştururken birçok özellik bulunmakta. Schedule olarak bildirim kullanmak eğer ki kullanıcının seçtiği belirli zamanda bildirim atmak isterseniz kullanmanız gereken özelliktir. Daha detaylı incelemek için paket içeriği içerisinde bulunan örnekleri incelemenizi öneririm.
Kaynak kodları için–> Github
0 yorum